Ahmet Özgür Türen - Köy Enstitüleri Dosyası

'Köy Enstitüleri Dosyası', yazar Ahmet Özgür Türen, 264 sayfa, Destek Yayınları kitabı eğitimden, ekonomiden ve diğer çok daha konuları analiz eden bence büyük bir eser.

Kitap bilim bakımından ve ileriyi görebilme açısından çok mükembel bir eser değerli arkadaşlar.

Mutlaka okumanızı tavsiye ederim, çünkü bu kitap dan köy halkı ve diğer kurumlar faydalanabilir. Mükemmel bir baş yapıt.

Örnek vermek gerekirse size değerli arkadaşlar bazı yorumları paylaşmak istiyorum.

Yorumcu A... E... İzmir alıntı: Türkiye’nin eğitim kaderinin dönüm noktası olan köy enstitülerinin kapanmasa basıl olurdu kurulumundan önce ve sonrasını karşılaştırmalı olarak anlatıyor çok güzel bir çalışma olmuş emeği geçen herkese teşekkürler.

Yorumcu S.... G... Bitlis alıntı: Gücü elinde tutanlar kendi menfaatlerini her zaman bu toprakların, bu milletin, bu kültürün üzerinde tutmuş. Bunu kasten ya da doğru bildikleri diye yaptıkları yanlışlarla bugünlere kadar devam ettirmiştir. O günün şartlarında, büyük bir hayal büyük bir organizasyon. Bugun ise bir kalıba konulamayan, arkası önü gideceği istikamet belirsiz bir düzen.

Yorumcu Ercan Tonbaş alıntı: Sadece bir eğitim sistemi olmayan köy enstitüleri eğer devam edebilseydi köyler en az şehirler kadar cazibe merkezi olup köyden kente göç sorununu oluşturmayacaktı.Böylece halk köyünde bilinçli bir şekilde üretecekti ve tüketim ekonomisi olmayacaktı.Refah ve eğitim seviyesi artan Anadolu,demagoji yapan siyasetçilere kanmayacaktı.Mezun olduğum Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi 1940 da köy enstitüsü olarak kurulmuş ve liseye başladığımda hocalarım ilk olarak müzesini gezdirmişlerdi.Müzedeki tarım araç gereçlerinden tiyatro fotoğraflarına kadar her şey biz öğrencileri çok etkilemişti.Şimdi ülkedeki sorunlara bakınca köy enstitülerinin ne kadar yerinde bir devrim olduğu görülüyor.Dönemin milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel ve milli eğitim müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un ruhları şad olsun.

Yorumcu M. Atilla Toksoy alıntı: ''Şu anda gelişmişlikte düşük seviyede olmamızın en önemli nedenlerinden birisi köy enstitülerinin kapatılmasıdır'' Sağdan soldan duyulanlarla değil gerçek bilgi sahibi olmak için bu kitap mutlaka okunmalı.... ''Eğer bir yerde kitaplar yakılıyorsa,orada eninde sonunda insanlarıda yakacaklardır''

Saygılarımla Emy.






Arka Kapak Özeti

Köy Enstitülerinin Kuruluşu
Köy Enstitüleri Bünyesinde "Yaşayarak ve Üreterek" Eğitim
Köy Enstitülerinde Tiyatro
Köy Enstitülerinde Müzik
Köy Enstitülerinde Tarih Öğretimi
Köy Enstitülerinde Kızların Eğitimi
Köy Enstitülerinin Kapatılması
Köy Enstitülerinin Türkiye'nin Kalkınmasındaki Etkisi
Hümanist Bir Aydınlanmacı: Hasan Ali Yücel
Bir Aydınlanma Neferi: İsmail Hakkı Tonguç
Köy Enstitülerimizden Mezun Dört Büyük Yazar
Köy Enstitüsü Mezunlarının Anıları
Köy Enstitülerinin Yurtiçinde Yankıları
Köy Enstitülerinin Yurtdışında Yankıları
Köy Enstitülerinden Fotoğraflar

#kitaplar, #kitapevleri, #KöyEnstitüleri, #kütüphane, #oku, #read, #books, #eğitim, #gerçekler

Yorumlar